Dövme nasıl yapılır sorusunu sorduğumuzda her şeyde olduğu gibi dövmenin de bir hazırlık aşaması vardır. Hazırlık aşamasına geçmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sterilizasyon dur. Eller dezenfekte sıvı sabunla yıkanmalı ve dövme yapımında kullanılacak malzeme ve materyallerin hijyenik olması gerekir. Ayrıca bu konuyla ilgili detaylı bilgi için dövme sterilizasyon sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. Ortam sağlık koşullarına uygun hale getirildikten sonra malzemeler hazırlanmalıdır. Malzemeler tek kullanımlık olsa da eğer ortam bakteri açısından sterilize edilmemişse ambalajından açıldıktan sonra deriye teması durumunda enfeksiyon kapma gibi durumlara neden olabilir.
Dövme Tasarım ve Şablonunun Oluşturulması
Steril ortam sağlandıktan sonra seçilen dövme modelinin çizimine başlanır, çizim şablon olarak şeffaf kağıda geçirilir ve istenilen bölgeye yapıştırılır. Bununla ilgili bir çok çalışma şeklinin ve dövme tarzının olduğunu görürüz çünkü dövme modellerine ve yapılma tarzlarına göre farklılık göstermekte. Eğer seçtiğiniz dövme modeli tribal ve kalın çizgilerden oluşuyorsa bunun için kullanılacak iğne fırça benzeri olacaktır. Dövme kontur çizimleri yapmak içinde ayrıca farklı ebatlarda iğneler bulunmaktadır. Belirlenen model vücudun istenilen bölgesine yerleştirildikten sonra dövme uygulama işlemine başlanır.
Boyalar ve İğnelerin Hazırlanması
Dövme modelinin çeşidine göre renk skalası çıkarılır ve potlara dökülür, kullanılacak iğneler muhakkak tek kullanımlık olmalı ve ambalajından uygulama yapılacağı zaman çıkarılmalıdır. Çizgiler için gölge boyası kullanılabilir ve kullanılacak iğnenin minimum boyutta olması gerekir böylece gölgeleme yapıldığında çizgiler görülmeyecek şekilde dövme modeli ortaya çıkacaktır. Kullanılan iğneler çok fazla çeşitlilik gösterebilir. Bunun nedeni dövme çeşidine göre her alan bölgesine göre vuruş yapması ve vuruş sayısının belirlenmesidir. Dövme makinasının ayarıda bu noktada önemlidir.
Dövme Sonrası Yapılması Gerekenler
Tüm çalışmalar bittikten sonra uygulama yapılan bölge dışarıdan gelebilecek bakteri ve mikroplara açık olur. Bu durumda dövmenin üzerine vazelin sürülerek streç ile kapatılması gerekir. Böylece dışarıdan gelebilecek herhangi bir bulaşıcı hastalığın önüne geçilmiş olur. Dövme sonrası bakımın düzenli yapılması ve dövme sanatçısının tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Dövme bakımı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bu makalemizde dövme nasıl yapılır? sorunuzla ilgili temel bilgiler paylaşılmıştır dövmecilerin çalışma prensiplerine göre değişiklik gösterebilir.